DEBATT

Vårdföretaget ALERIS sviker vårdare och patienter

I förra veckan krävde den socialdemokratiske partiledaren Stefan Löfven att vinsterna av vårdbolag bör begränsas och kräver bättre tillsyn.

 

Men vårdföretagen är snabbare och smartare än vad man tror. Och  de ligger alltid ett steg före såsom vårdföretaget Aleris som jag har följt på nära håll under en längre tid:  Aleris  fusionerade alla sina vårdcentraler och vårdenheter som man köpt från Proxima trots alla enheters protester med två syften: att mörklägga vinsterna och att försvåra ekonomisk kontroll.  Vad många inte vet är att vårdföretag som Aleris och stora investmentkapitalister köper sjukvård och säljer efter ett par år med stora vinster. Aleris är inte intresserad av själva sjukvården. Aleris tvingade kvalificerade läkare skriva långtidsavtal för att lättare sälja verksamheten efter ett par år. Detta orsakade massutflykt från Aleris och i sin tur påverkade megativt sjukvården i Stockholm. Ett illustrativt exempel är hur Aleris köpte och behandlade Sveriges bästa Hand- och Fotkirurgi klinik på Storängsvägen 10 i Gärdet i Stockholm - en klinik som tog hand om flera tusen patienter årligen och som jag brukade vända mig till. Kliniken hade högkvalificerade och internationellt välkända doktorer. Det första som  Aleris gjorde, efter att köpt Hand och Fot kirurgi-kliniken, var att fusionera verksamheten och kräva 10-15 års långtidsavtal med vårdanställda. Personalen protesterade. I det läget tog Aleris till hårda nypor: Under former som liknar hot tvingades personalen att skriva anställningsavtal. När läkarna vägrade skriva långtidsavtal sa Aleris upp allt samarbete med dessa. Detta resulterade att såväl läkare, sjukvårdspersonal inklusive städerskan lämnade Aleris.

 

Hur har detta påverkat oss skattebetalare ?
Aleris, som omsätter sex miljarder kronor och har 7000 anställda,  behåller alla fotkirurgi-avtal i Stockholm utom Fotkirurg på Sabbatsberg sjukhus. Aleris vägrar skriva underleverantöravtal. Invånarna i Stockholm får vänta 11 månader för att träffa fotkirurgen på Nacka sjukhus! Sedan väntar patienter mer än ett år för att bli opererad.  Landstingspolitiker satsar miljarder och lovar maximalt tre veckors väntetid för att träffa en specialist och tre månader för operation. Aleris har varken kvalificerade doktorer för att utföra hand och fotkirurgi-ingrepp. Patienterna haltar och lider men Aleris behåller alla fotkirurgiavtal.

 

Jag har många frågor:  Varför blundar Stockholms Läns Landsting (SLL) för Aleris misskötsel av vård i Stockholm?  Varför vägrar SLL vidta åtgärder?
Varför vägrar Stockholms Läns Landsting  lyssna på vårdbehövande i Stockholm? Varför säger inte Stockholms Läns landsting upp Aleris-avtal och ger vården  till en annan enhet när det finns gott om vårdenheter som kan utföra jobbet.
Slutsats: Stockholms Läns Landsting dansar efter Aleris vals.

 

KURDO BAKSI
Samhällsdebattör och chefredaktör för Svartvitt

Kommentering är avslagen men trackbacks och pingbacks fungerar.